Veel ondernemers bij wie het bedrijf hard groeit en/of verandert, vragen zich af of ze iets moeten veranderen aan de rechtsvorm. Een logische gedachte: een keuze die een aantal jaren geleden goed was, hoeft dat nu niet meer te zijn. Op een gegeven moment vragen ze zich af wat een volgende goede stap zou zijn.
De rechtsvorm bepaalt onder meer wat je verplichtingen voor de belasting zijn en wie aansprakelijk is voor eventuele schulden van het bedrijf. De rechtsvorm is dus eigenlijk de juridische jas van je onderneming. En verschillende rechtsvormen zijn geschikt voor verschillende ondernemingen.
Rechtsvormen zijn er in veel soorten en maten. In het MKB wordt in eerste instantie vaak gedacht aan eenmanszaak, VOF, BV, stichting, vereniging of coöperatie. Vaak valt de keuze op een eenmanszaak/VOF of BV, maar ook de andere vormen komen voor. Wanneer kies je nou wat?
We zullen onder dit bericht een aantal rechtsvormen voor je op een rij zetten, waarbij we in grote lijnen aangeven welke kenmerken er aan die verschillende rechtsvormen zitten. Vaak helpt het om samen te brainstormen en de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Elke situatie, elke onderneming én elke ondernemer is weer anders.
Het verschil in belastingheffing tussen de verschillende rechtsvormen kunnen we voor je berekenen. Daarbij gaan we altijd uit van de meest recente belastingpercentages. Op dit moment is de trend dat de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd en de vennootschapsbelasting wordt verlaagd, waardoor de BV eerder interessant wordt – maar daarbij is de hoogte van privéopnamen en het gewenste netto salaris wel heel belangrijk.
Ook zijn er mixvormen mogelijk: meerdere bv’s, wel of geen holding… We kijken altijd goed waar het kantelpunt ligt en helpen de ondernemer met de vraag: Op welke manier kan ik het best met mijn bestaande onderneming de overgang maken?
Wij houden in onze adviezen heel erg rekening met het toekomstperspectief en de wensen van de ondernemer: wat is jouw stip op de horizon, waar wil je naartoe? Samen maken we een concreet plan om daar te komen. En dat gaat verder dan berekenen of de BV voor jou de meest logische stap is. Want wij geloven dat elke ondernemer ergens naar streeft en het in zich heeft zijn droom waar te maken.
Ben jij klaar om je droom te ondernemen? Bel, mail of vul het contactformulier in.
Wij denken graag met je mee.
Meer lezen? We begeleidden Kirsten van de Meeberg bij de overgang van eenmanszaak naar BV. Lees haar verhaal hier.
Veel voorkomende rechtsvormen:
Eenmanszaak
Een eenmanszaak is bedoeld voor commerciële bedrijven, waarbij de aansprakelijkheid en risico’s beperkt zijn en/of afgedekt kunnen worden met verzekeringen. Denk hierbij aan kans op (grote) claims of kostbare fouten van personeel.
Dit is belangrijk, omdat zakelijk en privévermogen niet van elkaar gescheiden zijn. Dus: gaat het mis met het bedrijf, dan heeft dat gevolgen voor privé.
Als ondernemer heb je recht op belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB Winstvrijstelling. Belastingtechnisch is het daardoor een voordelige rechtsvorm, tenzij je winst boven een bepaald niveau komt. Dan is de BV juist aantrekkelijker. Dat omslagpunt is afhankelijk van diverse belastingpercentages en van je gewenste netto inkomen. Voor sommige ondernemers kan het omslagpunt al bij € 90.000 liggen, voor anderen ligt het veel hoger. Per situatie kunnen we berekenen wat het voordeligst is.
In een eenmanszaak is je winst (omzet minus kosten) de beloning voor jou als ondernemer. Over die winst betaal je inkomstenbelasting. Je bent niet standaard verzekerd voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Als je dit wil dichttimmeren, zul je hier zelf actie voor moeten ondernemen.
VOF
In een VOF zijn meerdere zakenpartners (vennoten) samen verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van een onderneming. In principe zijn alle vennoten gezamenlijk aansprakelijk voor verplichtingen en schulden van de VOF. Het maakt daarbij niet uit wie van de vennoten die verplichting of schuld is aangegaan. In eerste instantie zal bij een schuld het vermogen van de VOF worden aangesproken, maar als dit niet voldoende is, wordt de schuld verhaald op het privévermogen van de vennoten.
De winst die de VOF maakt, wordt onder de vennoten verdeeld zoals is afgesproken in het VOF-contract. Elke vennoot betaalt afzonderlijk inkomstenbelasting voor het deel van de winst uit de VOF.
BV
Ook de BV is bedoeld voor commerciële bedrijven. Vaak komt de overstap naar een BV voort uit de wens om zakelijk en privévermogen te scheiden, doordat de risico’s van het ondernemerschap relatief groot zijn en moeilijk(er) afgedekt kunnen worden. Dit is meestal het geval bij relatief hoge winsten.
Verder zien we de overstap naar de BV vaak bij sterk groeiende ondernemingen waarbij het toekomstplaatje verandert en de stip op de horizon zich verplaatst.
Ook komt de BV in beeld als het van belang is om winstrecht en stemrecht van elkaar te scheiden, bijvoorbeeld bij bepaalde vormen van externe financiering. Het is dan goed om de persoon en het bedrijf juridisch van elkaar te scheiden.
Als ondernemer sta je op de loonlijst van je BV en krijg je dus maandelijks een salarisstrook.
De winst (omzet minus kosten, minus beloning voor de ondernemer) is voor de BV. Die betaalt hier vennootschapsbelasting over. Over de winst na aftrek van die vennootschapsbelasting hoeft geen belasting betaald te worden, tenzij deze aan privé wordt uitgekeerd.
In principe ben je ook in een BV niet verzekerd voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.
De leiding van een BV is in handen van bestuurder(s), die in het MKB vaak ook de aandeelhouder(s) zijn.
Stichting
Een stichting is bedoeld voor activiteiten met een ideëel doel, dus geen winstdoel.
In de statuten van de stichting wordt dit doel opgenomen. Het geld dat voortkomt uit activiteiten en donaties moet aan dat doel besteed worden. De bestuurder mag in principe op de loonlijst staan en salaris krijgen. Het uitkeren van winst aan de oprichters is niet mogelijk, waardoor het veel minder geschikt is voor commerciële doelen. Een stichting heeft een bestuur dat uit meerdere personen bestaat.
Vereniging
Een vereniging is voor als mensen samen maatschappelijke activiteiten willen ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan sport, business clubs, winkeliers en een vereniging van eigenaren bij onroerend goed. Een vereniging kan in principe zelf rechten en verplichtingen aangaan. Een vereniging heeft leden, maar de winst mag niet onder die leden verdeeld worden. De dagelijkse leiding is in handen van een bestuur, maar belangrijke beslissingen worden genomen door de leden samen tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV).
Coöperatie
Een coöperatie is een speciale vereniging waarbij minimaal twee personen samenwerken, de leden. De coöperatie biedt de voordelen van het collectief, van het samen optrekken. Bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop of marketing of de belangenbehartiging van de leden.
Een coöperatie is ook geschikt voor zzp’ers: zij kunnen binnen de coöperatie samenwerken en als één bedrijf een opdracht aannemen, zij vormen dan een ondernemerscoöperatie.
De coöperatie mag winst uitkeren aan de leden. Ook de coöperatie kent een ALV, die het bestuur benoemt. De coöperatie kent verschillende vormen van aansprakelijkheid voor leden, die je afspreekt bij de oprichting.