Ons fijne huis is verkocht. En daardoor merken we dat er een boel verantwoordelijkheden op ons afkomen.
Weet je nog dat ons fantastische huis te koop stond? Dat is verkocht. Het is een prachtige plek waar we zeventien jaar heel fijn hebben gewoond, maar het was tijd voor verandering. De kopers wilden er snel in, wat betekende dat wij binnen afzienbare tijd ons huis leeg en schoon moesten opleveren. Gelukkig hebben we woonruimte gevonden waar we kunnen blijven totdat onze nieuwbouwwoning klaar is. Maar plotseling kwam er een orkaan aan taken, deadlines en beslissingen op ons af: nu gaat het echt gebeuren!
Het opruimplan: vier keuzes voor alles
Alles opruimen en inpakken. Dat klinkt simpel, maar als je eenmaal begint, merk je pas hoeveel het is. En wat gebeurt er als je enorm veel plaats hebt: je bewaart alles, want wie weet komt het nog eens van pas en het staat toch niemand in de weg. We gaan enorm terug in opslagcapaciteit en dat betekent uitzoeken en wegdoen.
Ik was al gauw bezig met een plan om door die enorme berg aan spullen heen te komen. Ondertussen was mijn man Stefan al druk met de voorbereidingen voor de nieuwbouw. Vergunningen, bouwvoorschriften, lichtinval—allemaal dingen die elkaar beïnvloeden.
Duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden
We besloten al snel: ik neem de verhuizing voor mijn rekening, en Stefan focust zich volledig op de nieuwbouw. Een duidelijke verdeling, ieder zijn verantwoordelijkheid. Zo hebben we allebei overzicht en weten we wat er van ons verwacht wordt. Het is fijn dat we elkaar niet constant hoeven lastig te vallen met kleine beslissingen. Maar tegelijkertijd weten we ook op welke momenten we juist wel even moeten overleggen. En natuurlijk kunnen we altijd op elkaar terugvallen als het nodig is.
Kleine, overzichtelijke stappen
Die heldere taakverdeling helpt enorm. Door de verhuizing op te breken in kleine, overzichtelijke stappen kan ik mijn planning scherp houden. Iedere week had ik een duidelijk doel voor een specifieke ruimte. Ik had voor mezelf vier keuzes bij alles wat voorbijkwam:
- mee naar de tijdelijke woning;
- naar de opslag;
- doorgeven: kringloop, weggeefhoek of een organisatie;
- in de container.
We durven nu vrij rigoureus afscheid te nemen van spullen. Zeker wanneer we zien dat een ander er blij mee is, is het makkelijker om afstand te doen van dingen die we bijna twintig jaar bij ons hebben gehad.
Een tweede leven
We hadden bijvoorbeeld nog honderden mappen staan van toen wij ons kantoor hebben gedigitaliseerd. Ook zijn er daardoor een heleboel kladblokken en pennen overgebleven. Deze spullen gaan naar een organisatie die spullen naar twee dorpen in Roemenië vervoert. Zij waren er ontzettend blij mee. Het doet me goed dat een ander er nog gebruik van kan maken.
Ik zorg elke avond dat het weer opgeruimd is en dat alles weer een beetje netjes staat, zodat ik de volgende dag niet gelijk in een chaos moet beginnen. En dan komt straks de verhuizing zelf. Wanneer gaan we precies over, gaan we dat zelf doen of huren we een verhuizer in? En als we het zelf doen, waar kunnen we dan een vrachtwagen regelen, wie kan ons helpen, welke dag is het handigst? Over al deze vragen heb ik nagedacht en ik heb er een plan op gemaakt.
Bouwtechnische uitdagingen en creatieve oplossingen
En zo zorgt Stefan voor de nieuwbouw. Hij is bouwkundig ingenieur en tekent onze nieuwe woning zelf. Hij heeft bij het ontwerp te maken met allerlei bouwtechnische uitdagingen, zoals de omvang van ons bouwoppervlak. Bijna heel Nederland gebruikt daarvoor het woonoppervlak, maar in onze gemeente tellen ook aanbouwen mee. Daardoor hadden we ineens 56 cm te veel bouwoppervlak. Stefan bedacht een oplossing: hij schoof de gevel van de aanbouw van mijn ouders iets naar voren. Maar dan ontstonden er weer problemen met de lichtinval, die genormeerd blijkt te zijn. Er mag niet te weinig, maar ook niet te veel daglicht een woning invallen. Uiteindelijk weten we dat allemaal wel te tackelen, maar het is steeds plannen, bijsturen en zonodig experts inschakelen.
Parallellen met ondernemerschap
Tijdens dit hele gebeuren kon ik niet anders dan parallellen trekken met het ondernemerschap. Ook als ondernemer krijg je te maken met onverwachte uitdagingen en grote beslissingen. En net als bij de bouw en verhuizing, is het heel belangrijk om verantwoordelijkheden te verdelen en te vertrouwen op de expertise en talenten van anderen. Je kunt niet alles zelf doen en je overal mee bemoeien en dat moet je ook niet willen.
In een bedrijf moet je eigenaarschap durven geven aan anderen. Iedereen is ergens goed in. Als je iedereen overal bij betrekt en constant samen alle kleine beslissingen wilt nemen, schiet je geen meter op. Het is juist de kunst om de juiste taken bij de juiste personen neer te leggen en regelmatig bij elkaar in te checken. Zo hou je overzicht en kun je samen op tijd bijsturen wanneer dat nodig is.
Groei vanuit een stevig fundament
Bij MKB Winstadvies helpen we ondernemers om die heldere taakverdeling en processen neer te zetten. Want net zoals bij een nieuwbouwproject, heeft een bedrijf een stevig fundament nodig om te kunnen groeien. Wij staan naast je om de juiste structuur en processen aan te brengen, maar jij blijft de eigenaar van je bedrijf. Wij helpen je bouwen aan een stevige basis, zodat jij verder kunt groeien.
Sta jij op een punt waar je de strategie van je bedrijf wilt herzien of wil je gewoon meer helderheid in je processen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend Koersgesprek. Dit gesprek kost je niks behalve een half uur van je tijd, maar kan je helpen om overzicht te krijgen en richting te bepalen. Samen kijken we waar de knelpunten zitten en helpen we je groeien vanuit stevige wortels. Zo kun jij je focussen op de volgende stap.