In 2018 kocht ik in de boekhandel het boek Profit First van Mike Michalowicz. De ondertitel Een simpel systeem om je bedrijf te transformeren van een cash-eating monster in een money-making machine sprak mij enorm aan.
Wij waren op dat moment een goed draaiend administratie- en advieskantoor. We hadden in een aantal jaren tijd een groot klantenbestand opgebouwd in het MKB. We werden regelmatig benaderd door nieuwe potentiële klanten en onze omzet groeide. Met de omzet groeiden echter ook de kosten.
Geld dat binnenkwam op onze zakelijke bankrekening gaven we uit. We betaalden er facturen van, boekten bedragen over naar privé of investeerden in de op dat moment in onze ogen noodzakelijke bedrijfsmiddelen. Onderaan de streep bleef er nooit meer over dan eerder.
De kosten gaan voor de baten uit wordt vaak gezegd. Als ondernemers moeten we investeren om onze omzet te kunnen laten groeien. De kosten die je vandaag maakt, zullen morgen tot opbrengsten en winst leiden. Geen gekke gedachte toch?
Wat ook wij gemakshalve vergaten, was dat we tegen de tijd dat het zover was, alweer nieuwe investeringen aan het doen waren voor omzet die nog verder in de toekomst lag. De extra opbrengsten die we door hard werken realiseerden, vonden we niet terug op onze bankrekening. Ondanks het feit dat we zelf goed zijn in financiën hadden we het gevoel te weinig grip te hebben op onze kosten en kasstroom. Hierdoor viel de (achteraf berekende) winst vaak tegen en leek iedereen aan ons bedrijf te verdienen behalve wij zelf.
Profit First is een cash-managementsysteem dat met deze problemen afrekent. In de kern is het een methode waarbij de betaalde omzet in een vaste verhouding verdeeld wordt over meerdere bankrekeningen, die elk een eigen doel hebben. De belangrijkste rekeningen zijn bestemd voor winst, salaris eigenaren, belastingen en kosten.
In feite werkt elk van deze bankrekeningen als een budget. Op regelmatige basis worden ze gevuld vanuit de ontvangstenrekening. Het geld dat op elke rekening binnenkomt, moet voldoende zijn om de noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. Meer is geld is er immers niet beschikbaar.
Profit First wordt ook wel banksaldo-boekhouden genoemd. Dat doet in mijn ogen niet helemaal recht aan de kracht van het systeem. Die kracht zit hem namelijk niet alleen in het gebruik van meerdere bankrekeningen en het oormerken van geld, maar ook in de achterliggende percentages en de vaste verhouding waarin geld wordt verdeeld. Hier kun je op sturen en dit houdt je bedrijf financieel gezond.
Na het lezen van het boek hebben wij contact opgenomen met de Nederlandse organisatie. Inmiddels zijn we Mastery Member. Een van de voorwaarden voor certificering was de implementatie van het systeem in ons eigen bedrijf. Daarvoor hebben we een Quick Scan van onze financiën gemaakt. Daarmee hebben we de verhouding vastgesteld waarin het binnenkomende geld over de andere rekeningen verdeeld moet worden. Een keer per week voeren we dit uit.
Op onze winstrekening reserveren we een stukje beloning voor ons ondernemerschap. De belastingrekening is bedoeld voor het betalen van inkomstenbelasting en btw. Hiermee worden nare verrassingen voorkomen. Ons eigen salaris betalen we van de salarisrekening en kosten van de kostenrekening.
Het effect? We zijn een stuk minder gaan uitgeven. Doordat we slechts een beperkt deel van de ontvangsten overboeken naar onze kostenrekening, is het bewustzijn van het geld dat we maandelijks uitgeven enorm toegenomen.
Geld uitgeven doen we nog steeds en dat zal elke onderneming die wil groeien moeten doen. Investeringen en vernieuwingen blijven altijd noodzakelijk in snel veranderende branches. Het verschil is echter dat we nu op een slimme manier geld uitgeven. En dat gunnen wij elke ondernemer in het MKB, groot of klein. Wil je meer weten over Profit First en of dit ook in jouw onderneming passend is? Boek gerust een kosteloos Koersgesprek.
Wij denken graag met je mee en geven je in het gesprek vast al nieuwe inzichten, zodat je weer op ideeën komt. En voor ons is het elke keer weer leuk om nieuwe ondernemers te spreken over hun bedrijf. Spreken we je snel?